Utrechtse programmabegroting 2017; schuld loopt op tot 1,202 miljard

Utrechtse programmabegroting 2017; schuld loopt op tot 1,202 miljard

cees bosDe begroting voor 2017, de cultuursubsidievoorstellen en bijbehorende bijsturingsvoorstellen zijn niet verrassend, conclusie: Utrecht gaat nog meer geld lenen. Dit college blijft een uiterst kwetsbaar en risicovol begrotingsevenwicht presenteren, welke wederom wordt gefinancierd met geleend geld. Fractievoorzitter Cees Bos: “Utrecht loopt uit de pas, we lenen veel om maar te kunnen groeien. Utrecht zal er beter aan doen om te kiezen voor duurzame groei, dit betekent wat Stadsbelang Utrecht betreft een grens aan de maximale gemeenteschuld en alleen uit te geven wat er binnen komt”.

Tekorten financieren met geleend geld
Utrecht heeft structurele tekorten die financieel gedekt worden met incidentele meevallers en geleend geld. De Utrechtse exploitatieruimte is al jaren negatief, voor 2017 geven we 78 miljoen euro meer uit dan dat we binnen krijgen. De schuld loopt in 2017 op naar een astronomisch niveau naar 1,202 miljard euro. Dit is volgens het college ruim binnen de normen van 100% van de totale jaarinkomsten van de stad. Dit is uiteraard niet binnen de normen van Stadsbelang Utrecht. enkele-kengetallen-utrechtse-programmabegroting-2017

Onzekerheid troef
Eén van de onzekerheden zijn de kosten voor de bijstand, die voor 2017 zo’n 8,5 miljoen euro in de boeken staan. Dat lijkt veel geld echter dit is zeker niet het grootste risico. Er zijn namelijk optiecontracten afgesloten in het verleden, die op basis van de huidige rente een verlies opleveren van zo’n 79 miljoen euro. Het college is niet bereid om dit risico te reduceren door hier alvast geld voor te reserveren, men kiest ervoor om dit het probleem van het volgende college te laten worden.

Toch ook positief nieuws
Stadsbelang Utrecht heeft eerder samen met VVD en D66 via een overgenomen motie aangegeven dat er enorme behoefte is aan een nieuwe brede VO school in Leidsche Rijn, dit vanwege het groeiend aantal kinderen welke binnenkort van de basisschool afkomen. Er is geen ruimte voor deze leerlingen bij de huidige VO scholen in de wijken Vleuten – De Meern en Leidsche Rijn. We zijn heel blij om te lezen in de Meerjarenperspectief Onderwijshuisvesting en ook in de Programmabegroting 2017, dat het college een extra brede VO school in Leidsche Rijn gaat realiseren. Naar bericht

programmabegroting-2017

 

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht…

Deel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Simpel, Duidelijk en Utregs.
    Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
    © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
    Gemaakt door Bridge Marketing

    Stadsbelang nieuwsflitsen

    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

    Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

    Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.