Leidsche Rijn, De Meern en Vleuten, stortplaats voor Utrechtse problemen

Volgens Stadsbelang Utrecht is het duidelijk dat Leidsche Rijn, De Meern en Vleuten volgens het huidige stadsbestuur een perfecte dumpplaats zijn voor lastige dossiers. De stad Utrecht krijgt alle ruimte om zich te ontwikkelen, het gebied aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal krijgt de hoofdpijn dossiers. Windmolens, verslaafden, moeilijk hanteerbare Utrechters zijn er al. Er zijn nog twee hoofdpijn dossiers; de drive-in coffeeshop en de tippelzone, worden die ook over het water gedumpt?

In 2014 werd er een coalitieakkoord geformuleerd, waarin onder andere economische ontwikkeling en werkgelegenheid centraal stonden. D66, GroenLinks, SP en VVD waren ervan overtuigd dat Utrecht een grote sprong voorwaarts kon maken. De grote sprong blijft uit, kunstmatig wordt de begroting sluitend gemaakt en uitdagingen als de bijstand en onderwijs kunnen niet rekenen op adequate aanpak. Stadsbelang Utrecht moet constateren dat het succes voor de stad Utrecht voornamelijk komt, door het verplaatsen van uitdagende dossiers.

Want wat gebeurt er met hoofdpijn dossiers? Iemand die goed oplet ziet dat er een structurele oplossing is voor de lastige situaties in de stad. Het college schuift die gewoon de stad uit, naar het gebied aan de “andere kant” van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Aan die kant van het water” bevindt zich nu al de opvang van verslaafden in de Leidsche Maan. Er is onlangs in Leidsche Rijn Centrum een locatie voor onaangepasten gerealiseerd, de “ Skaeve Huse”. Laten we ook de in 2014 mislukte stadse plannen voor een windmolenpark in Lage Weide niet vergeten, die worden nu in Rijnenburg doorgedrukt.
Tevens is er nog een zoektocht voor een drive-in coffeeshop en natuurlijk moet er nog een plaats gevonden worden voor de tippelzone met afwerkplekken voor straatprostituees. Dat laatste heeft plaats moeten maken voor nieuwbouw in de stad en lijkt bij uitstek weer een goed moment om deze even “over het water te dumpen”.

Stadsbelang Utrecht fractievoorzitter Cees Bos: “ Utrecht stad veegt zijn straatje schoon ten koste van de Wijken Leidsche Rijn en Vleuten, De Meern. Stadsbelang Utrecht gaat er alles aan doen de pogingen van D66, GroenLinks, SP en VVD om Leidsche Rijn, De Meern en Vleuten op te zadelen met nog meer hoofdpijn dossiers te voorkomen.”

Stadsbelang Utrecht maakt zich grote zorgen om deze ontwikkelingen. Mede omdat het verzoek voor bijvoorbeeld het verruimen van de openingstijden van het politiebureau in Vleuten-De Meern alleen maar op weerstand kan rekenen. Wel de lasten niet de juiste voorwaarden, lijkt het wel.

We dienen dossiers die ons kopzorgen geven, gelijkmatig over de gemeente te verdelen. Daar gaat Stadsbelang Utrecht zich dan ook voor inzetten de komende tijd. Deze dossiers zijn een uitdaging voor alle Utrechters, niet alleen voor de Utrechters die in Leidsche Rijn, Vleuten of De Meern wonen.