Utrecht schreeuwt om sociale huurwoningen, maar hebben we die eigenlijk wel nodig? In Utrecht hebben we 52.000 sociale huurwoningen, terwijl we 42.000 huishoudens hebben die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen. Wat gaat er verkeerd?
Diverse Utrechtse politieke partijen buitelen over elkaar heen als we het hebben over sociale huurwoningen. ‘Er zijn er te weinig’, roepen diverse partijen die ook aandringen op huurverlaging. Stadsbelang Utrecht heeft uitgebreid onderzoek gedaan en komt tot een hele andere conclusie: Woningen genoeg, maar verkeerde huurders.
Op dit moment heeft Utrecht 52.000 sociale huurwoningen. 39.000 van deze woningen worden bewoond door huishoudens die hiervoor in aanmerking komen. De andere 13.000 sociale huurwoningen worden bewoond door huishoudens die eigenlijk teveel verdienen, scheefhuurders genaamd. In totaal heeft Utrecht zo’n 42.000 inwoners die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.
We spraken een scheefhuurder en vroegen hem naar zijn verhaal. Hij gaf aan dat hij graag naar een grotere woning wil verhuizen en dat ze dat ook kunnen betalen. De reden om het niet te doen is simpel, die woningen zijn niet te vinden.
Stadsbelang Utrecht-fractievoorzitter Cees Bos: “Dit is typerend voor de stand van zaken op de woningmarkt in Utrecht. De oplossing ligt niet bij nog meer van dezelfde sociale huurwoningen. We hebben meer passende woningen nodig, zodat mensen kunnen verhuizen.”
Sociale huurwoningen worden onbetaalbaar.
De huurprijs voor een sociale huurwoning is de afgelopen jaren flink toegenomen. De inkomens van de bewoners is juist gelijk gebleven of licht gestegen. Een steeds groter deel van het inkomen van sociale huurders gaat op aan de huur. Als dit zo doorgaat kunnen mensen die recht hebben op een sociale huurwoning, die niet eens meer betalen in de toekomst.
Goedkope huurwoningen genoeg
Utrecht groeit en veranderd. Er wonen steeds meer alleenstaanden in Utrecht, die hebben een andere woonbehoefte. Zij willen een betaalbaar appartement van 50 tot 60 vierkante meter. Woningcorporaties hebben nog steeds een woningvoorraad met voornamelijk dure gezinswoningen.
Stadsbelang Utrecht wil dat corporaties zich gaan richten op het bouwen van kleinere betaalbare wooneenheden. Dit sluit ook aan bij de behoefte van woningen voor ouderen. Deze groep inwoners heeft hun hele leven in een wijk gewoond en willen niet weg uit die wijk. Door gebrek aan kleinere woonruimte, blijven zij in grote huizen zitten. Gebrek aan betaalbare passende woonruimte zorgt ervoor dat ze niet gaan verhuizen. Ook dit heeft een enorme negatieve impact op de woningmarkt.