Heerlijke geuren komen je tegemoet als je binnenloopt bij De Koekfabriek. Hier, in de Schoutenstraat, met uitzicht op de Domtoren, bakt een enthousiast team kaneelkoeken, kokosmakronen, havermout-gemberkoeken en veel meer lekkers. Het team bestaat uit mensen met een beperking, die hier de kans krijgen om mee te doen. Een mooie leer- en werkplek, met een assortiment om je vingers bij af te likken. De Koekfabriek bewijst dat je met sociaal ondernemen ook gewoon geld kunt verdienen.
Initiatiefnemers van De Koekfabriek zijn horecaondernemers Arthur de Nerée en Jeannot Nijpjes. De vestiging in Utrecht is de vierde, er zijn ook Koekfabrieken in Breda, Arnhem en Babberich. De Nerée: ‘Idealisme is mooi, maar een ondernemersmentaliteit is evengoed noodzakelijk voor het voortbestaan van ons bedrijf.’ Het ondernemersduo probeert andere ondernemers ook aan te zetten tot maatschappelijk ondernemen en te betrekken bij hun sociale ondernemingen.
In het geval van De Koekfabriek begon dat al voordat het bedrijf er was. In 2012 startten ze een crowfundingactie om in Utrecht een vestiging te kunnen
openen. Ze waren er vast van overtuigd dat begeleiding op de werkplek én een commercieel verdienmodel samen moeten kunnen gaan. Dat ze gelijk hadden, bewijst het bedrijf dat er nu staat. In de Koekfabriek werkt een team bijzondere Utrechters. Koekenbakkers worden ze genoemd, de mensen die al het lekkers dat hier verkocht wordt, bereiden. Deze mensen, die door hun beperking een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, vinden hier door middel van dagbesteding en leerwerktrajecten een plek in de maatschappij. Meedoen, dat is belangrijk. En dat gaat hartstikke goed. Hun geheim?
De Nerée: “Met de juiste begeleiding door vakbekwame begeleiders, kijken we niet naar wat mensen níét kunnen, maar juist naar wat er wél kan. De Koekenbakkers zetten zich op een zinvolle wijze in en maken een product waar veel vraag naar is. Met als resultaat: de Koekenbakkers zijn trots op hun werk én op zichzelf. En is dat niet wat we allemaal willen?”
Voor Utrecht zijn ondernemers als De Nerée en Nijpjes onmisbaar.
Stadsbelang Utrecht maakt zich hard voor initiatieven als deze en vindt dat het sociaal ondernemers makkelijker moet worden gemaakt om bedrijven te starten en succesvol door te gaan. Ondertussen werken De Nerée en Nijpjes hard door om een belangrijk doel van de Koekfabriek te realiseren: het betaalbaar maken van de zorg en begeleiding op de werkplek. Als werkgever én ondernemer willen ze namelijk niet afhankelijk zijn van de zorgsubsidies. Uiteindelijk moet het salaris van de werknemers worden betaald uit de verkoop van de koeken en taarten, vinden De Nerée en Nijpjes. Dat succes wenst Stadsbelang Utrecht ze toe.