Wonen

Wonen

Wonen is een recht, geen verdienmodel

‘In geouwehoer kun je niet wonen’, zei eens een populaire Amsterdamse wethouder volkshuisvesting. En dat klopt, helaas, nog steeds als een bus. In plaats van ervoor te zorgen dat er genoeg betaalbare huur- en koopwoningen zijn, praten woningcorporaties en de gemeente over wonen als een risico, een financieel risico. Dat krijg je als je als gemeente winst wil maken op het wonen van je inwoners.

Wonen moet voorop staan, niet de winsten

Wonen moet voorop staan, niet de winsten

Het Utrechtse Grondbedrijf moet niet langer optreden als een of andere marktpartij. Weg ook met dat woord ‘woningmarkt’, Stadsbelang Utrecht gaat weer terug naar de volkshuisvesting, daar ligt de plicht van een gemeente: realiseren van huisvesting voor iedereen, met aandacht voor doorstroming op de huurmarkt en realisatie van meer betaalbare koopwoningen, woningen waar vraag naar is.

Een en ander betekent ook dat Stadsbelang Utrecht er voorstander van is dat er een einde komt aan de grootschalige verkoop van huurwoningen. Want daarmee gaan huurwoningen verloren terwijl er nog steeds duizenden mensen op de wachtlijst staan, mensen die al jarenlang geen zicht hebben op een goede en betaalbare huurwoning.

De verkoop van huurwoningen zorgt ook voor een niet te stuiten prijsval van koopwoningen, met name in de jonge wijken, zoals Leidsche Rijn. Dit stopt de doorstroming in wonen, en het leidt ertoe dat bij verkoop van huizen hypotheken niet meer kunnen worden afbetaald en eigenaren met onverantwoorde restschulden komen te zitten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!

De woningcorporaties willen duizenden huurwoningen verkopen, alleen al bij Mitros gaat het om 6500 flatwoningen en huizen. Het is duidelijk dat de corporaties voor dat eigendom niet meer hun best doen: huizen worden niet langer onderhouden, laat staan duurzaam gemaakt. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de woonomgeving van deze woningen, en alleen al daarom moet dit een halt worden toegeroepen.

Huizen bouwen!, dat is waar Stadsbelang Utrecht voor staat. Opschieten dus, Utrecht staat op dit gebied al veel te lang stil. Het is onzin om te wachten tot ‘de markt weer aantrekt’ voor koopwoningen. Aan de slag, en om dat te onderstrepen vindt Stadsbelang Utrecht dat Leidsche Rijn in 2020 klaar moet zijn. Dan is Utrecht de duizenden woningen die beloofd zijn rijker, daar kun je in wonen, niet in geouwehoer.

Andere aandachtspunten

  1. In nieuwbouw zorgen voor meer aanpasbare- en levensloopbestendige woningen.
  2. De afspraken met de corporaties gaan op de helling. Meer woningen toewijzen aan ouderen met ingroeihuren om de doorstroming te verbeteren.
  3. Betere studentenhuisvesting, Stadsbelang Utrecht onderschrijft de doelen uit het Landelijke Actieplan Studentenhuisvesting.
  4. Ombouw van kantoren naar woningen is een goed streven. Daar waar het maar enigszins mogelijk is, moet dat gebeuren. Tijdelijke ombouw van kantoren is volgens ons onzin, je doet het of je doet het niet.
  5. Geen erfpachtconstructies in woonwijken.
  6. De onroerendezaakbelasting (OZB) wordt de komende vier jaar bevroren.

<<Verkiezingsprogramma>>

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Comments are closed

    Simpel, Duidelijk en Utregs.
    Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
    © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
    Gemaakt door Bridge Marketing

    Stadsbelang nieuwsflitsen

    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

    Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

    Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.