Binnenkort wil de gemeente starten met een selectieprocedure voor een partij die een hoge woontoren mag bouwen in Leidsche Rijn. Een wolkenkrabber die maar liefst 140 meter hoog mag worden. Stadsbelang Utrecht vindt dat deze vorm van hoogbouw niet past in de wijk en zal er alles aan doen dit te voorkomen.

 

Hoogbouwdiscussie in Utrecht

Artist impression van de Belle van Zuylen (Architecten Cie., Pi de Bruijn)

De discussie over hoogbouw in Utrecht heeft de afgelopen decennia veel stof doen opwaaien in Utrecht. Stedenbouwkundige Riek Bakker had grootse plannen voor het stationsgebied en Leidsche Rijn. Er moest een woontoren komen in het Stationsgebied van 140 meter hoog. Maatschappelijke discussie en politieke besluitvorming heeft er in 1997 toe geleid dat hier een stokje voor gestoken werd. De hoogte werd als een probleem ervaren. Hét stedelijke icoon – de Domtoren met z’n 112 meter – was eeuwenlang het hoogste gebouw geweest en dat moest zo blijven. De Utrechtse gemeenteraad heeft toen een motie aangenomen dat er in de stad niet hoger dan de Dom mocht worden gebouwd.

 

Belle Van Zuylen

In 2010 wilde de gemeente een 262 meter hoge woontoren bouwen, De Belle van Zuylen in Leidsche Rijn. Ook daar werd een stokje voor gestoken, onder het mom van de economische crisis. Maar ook partijen hadden bezwaren tegen dit gebouw. Zelfs de toenmalig burgemeester Wolfsen sprak zich uit tegen de bouw. Het gebouw was niet passend te midden van geplande laagbouw.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Veel Utrechters hebben aangegeven dat een dergelijke ontwikkeling ongewenst is, of we nu praten over Utrecht stad, alsook ten westen van het kanaal. De wijkraad Leidsche Rijn heeft aangegeven nooit ingelicht te zijn over deze ontwikkeling

Een Utrechter zei treffend: “We zijn Rotterdam niet.”

 

Wat wil Stadsbelang Utrecht?

Wij willen dat de afspraak ‘Niet hoger dan de Dom’, stadsbreed gaat gelden. Dat de mogelijkheid van het bouwen tot op bizarre hoogten nog steeds in het bestemmingsplan staat is een fout uit het verleden. Dit moet aangepast worden. Als er hoogbouw komt op deze plek, mag deze van Stadsbelang Utrecht maximaal 112 meter worden.