Winkels

Winkels

Kritisch op uitbreiding winkels

Winkelen in de stad of buurt is niet meer vanzelfsprekend. De opmars van internetwinkels heeft geleid tot fikse veranderingen in de manier waarop we onze kleren of een boek kopen. Utrecht heeft volgens landelijke maatstaven niet eens zo veel winkels, maar Stadsbelang Utrecht is terughoudend als het gaat om uitbreiding van de huidige hoeveelheid.

Hier en daar zijn in winkelcentra en kleinere winkelstraten de gaten in het winkelbestand te zien. Achter die gaten gaan drama’s schuil van middenstanders die hun inkomen en pensioen zien vervliegen. Dit is een zorg die vraagt om terughoudendheid bij de uitbreiding van lokale detailhandel. Beter is het volgens ons om het gebruik van de bestaande capaciteit te bevorderen. Daarbij is het zaak ook regionale afstemming en invulling in acht te nemen want bij winkelen tellen geen gemeentegrenzen.

Stadsbelang Utrecht is daarom voor een strakkere provinciale regie. Concurrentie tussen gemeenten moet worden vermeden. Andere maatregelen zijn: waar mogelijk bij nieuwbouw winkelmeters faseren. Eerst maar eens zien of de meters worden verhuurd en wat de effecten zijn op de leegstand elders in de stad.

Kritisch op uitbreiding winkels

Stadsbelang zet in op:

 1. Clustering van detailhandel op de Amsterdamsestraatweg en het herbestemmen van functies van omliggende panden.
 2. Versterking van Wijkontwikkelingsmaatschappij Noordwest zodat deze meer leegstaande winkels kan opkopen on deze te herontwikkelen naar andere functies.
 3. Onderzoek naar de spreiding van (week-)markten. Is er ruimte voor een permanente markt in Leidsche Rijn? Markten moeten een aanvulling zijn op hetgeen er is.
 4. Het geven van ruimte aan ondernemers, vierjarige concessies, om activiteiten te ontplooien rondom parkeerterreinen van parken en recreatiegebieden.
 5. Het aanpakken van de openbare ruimte rond winkelcentrum Overvecht.
 6. Haast maken met de realisatie van winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum, hierbij is het belangrijk te voorzien in de behoeften van de inwoners van de wijken. En dus naar hen te luisteren.
 7. Realisatie van de plannen voor centrumplan De Meern per 2016, doch uiterlijk in 2018.
 8. De onroerendezaakbelasting (OZB) bevriezen voor de komende vier jaar.

<<Verkiezingsprogramma>>

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.