Wat winkelcentrum De Gaard betreft kan er beter besloten worden om de huidige overeenkomst te ontbinden en aan de tekentafel een nieuw, kleiner ontwerp te maken. Qua winkelen en inkopen doen is de wereld ingrijpend veranderd de afgelopen jaren.  22 Procent van de consumentenbestedingen vindt op dit moment via internet plaats. Zeker in de non-food sector is het een survival of the fittest.

Ander beleid

Dit wetende is Stadsbelang Utrecht van mening dat het beleid op het gebied van winkelcentra beter aangepast kan worden. Cees Bos, fractievoorzitter: ”Het beleidskader voor uitbreiding van detailhandel in Utrecht is achterhaald. Het ontwikkelingskader Detailhandel stamt uit 2012 en is gebaseerd op cijfers uit 2010.”

Leegstand

In Utrecht staan er winkelpanden leeg. Dat is zo in het winkelcentrum Overvecht,  Winkelcentrum Kanaleneiland, aan de Amsterdamsestraatweg, maar ook in de binnenstad. Vastgoed- en retailspecialisten roepen dat de plannen voor een megavolume aan winkels in Leidsche Rijn Centrum nutteloos zijn. De winkelcentra Overvecht en Kanaleneiland zien wijselijk af van de in het ontwikkelingskader detailhandel genoemde uitbreidingsopgaaf.
Bos: ”Het is tijd dat Utrecht eens stopt met inzetten op ongebreideld bouwen, stopt met bouwen voor de leegstand, stopt met handelen vanuit fossiele kaders van het ontwikkelingskader, een ontwikkelingskader dat het winkellandschap als ook de individuele ondernemers schade doet.”