Iedereen weet dat windmolens een enorme bijdrage kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Windmolens zijn enorm groot, meer dan 150 meter hoog. Ze veroorzaken slagschaduw, horizonvervuiling en gebrom. Die wil je niet in je achtertuin!
Op het gebied van het plaatsen van windmolens speelt zich de afgelopen jaren een verhitte discussie af over leefbaarheid versus duurzaamheid. Ook in de Utrechtse gemeenteraad. Dit heeft er in 2014 toe geleid dat plaatsing van windmolens op het industrieterrein Lage Weide niet is doorgegaan omdat dit veel te dicht op woonwijken is.
Rijnenburg, luisteren naar belanghebbenden
Er wordt onderzoek gedaan naar de plaatsing van een zogeheten energielandschap in de polder Rijnenburg. Een gebied vlakbij Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern waar gemeente Utrecht woningen wil gaan bouwen. In dit onderzoek wordt ook gekeken naar het plaatsen van windmolens. Veel inwoners uit De Meern en Leidsche Rijn, maar ook inwoners van IJsselstein en Nieuwegein, vrezen dat de windmolens te dicht bij hun woning komen te staan, waardoor ze er behoorlijk last van kunnen krijgen. Zij willen dit niet, maar voelen zich niet gehoord.
Fractievoorzitter Cees Bos: “Stadsbelang Utrecht vindt dat op het grondgebied van Utrecht plaats moet zijn voor het inrichten van energielandschappen. Dit landschap moeten ruimte bieden voor opwekking van duurzame stroom. Windmolens horen daarbij, maar niet in de buurt van bewoonde gebieden. Wij zijn verbaasd over het feit dat D66, GroenLinks VVD en SP wel overwegen de windmolens te plaatsen bij bewoond gebied, zoals Rijnenburg.”