Weg met het uitlootsysteem voor scholen. Het is een oneerlijk systeem en sluit het recht op gelijke kansen uit. Stadsbelang Utrecht eist dat er een stop aan komt.

Schoolbesturen en gemeente maken ieder jaar afspraken over de benodigde onderwijscapaciteit van het voortgezet onderwijs om te kunnen garanderen dat er op ieder onderwijsniveau voldoende plekken beschikbaar zijn. En toch moet er elk jaar weer geloot worden omdat er teveel aanmeldingen zijn.

Wat blijkt is dat volgens de Inspectie van het onderwijs in Utrecht de uitloting vaak niet volgens de wet wordt uitgevoerd. Het lootsysteem zorgt er voor dat Utrechtse scholieren moeten uitwijken naar scholen in omliggende gemeenten en niet naar de school van hun keuze.

Toch gaat de gemeente akkoord met het uitlootsysteem. Stadsbelang Utrecht vindt dat de gemeente zich moet inzetten voor een oplossing om scholieren in hun eigen wijk naar school te laten gaan. Dit kan door dependances van overbezette scholen te openen in wijken als Vleuten/De Meern en Leidsche Rijn