Utrecht helemaal erfpachtvrij

Utrecht helemaal erfpachtvrij

Stadsbelang Utrecht ziet een mogelijkheid om de stad helemaal erfpachtvrij te maken. De fiscus biedt daar een opening voor.

Nog 2880 erfpachthuishoudens

Utrecht heeft recent stappen gezet in de afschaffing van erfpachtcontracten. Eigenaren van een woning op eeuwigdurend afgekochte erfpachtgrond kunnen vanaf nu voor zo’n 2.200 euro de grond in eigen bezit krijgen. Nieuwe koopwoningen worden grotendeels alleen nog maar aangeboden op eigen grond.

Het erfpachtprobleem is hiermee nog niet helemaal opgelost. Nog 2880 Utrechtse huishoudens hebben de erfpacht voor een bepaalde periode afgekocht of betalen een jaarlijkse erfpachtcanon. Fractievoorzitter Cees Bos:” Veel van deze woningen bevinden zich in Lunetten en Rijnsweerd. Van deze woningen zal de waarde minder snel stijgen. De eigenaren worden bij verkoop flink in hun portemonnee geraakt.”

Afkopen te duur

Al in 2003 heeft de gemeente aan deze eigenaren een financieel aantrekkelijk conversievoorstel gedaan. Zij konden de grond eeuwigdurend afkopen. Slechts 800 huishoudens maakten hier gebruik van.
Daarnaast heeft de gemeente een regulier aanbod gedaan. In dit aanbod kan tegen korting de erfpachttermijn eeuwigdurend afgekocht worden. Dit aanbod is nu nog geldig en nog altijd voordeliger dan de volle grondprijs te moeten betalen.

Maar ook met korting gaat het om grote bedragen, van 20.000 tot 50.000 euro afhankelijk van de grootte van het perceel waarop de woning staat. Dat kan niet iedereen opbrengen. Het geld moet geleend worden maar de banken zijn er niet zo happig op om deze lening te verstrekken. 

De fiscus betaalt mee

Stadsbelang Utrecht ziet een mogelijkheid om de stad in zijn geheel van erfpacht af te krijgen. De eigenaren met een erfpachtcanon worden daar een handje in geholpen door een regeling met de fiscus.

Het zou inhouden dat eigenaren de grond in eeuwigdurend erfpacht krijgen door in termijnen te betalen. Te denken valt aan 25 of 30 jaarlijkse termijnen. Het bedrag dat ze jaarlijks betalen kan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Bos is enthousiast:”De belastingdienst heeft bij mij bevestigd dat bovenstaande regeling mogelijk is. Dit lijkt me een geweldige kans voor de stad. Ik heb het aan het gemeentelijk grondbedrijf voorgelegd. Zij gaan bekijken of het uitvoerbaar is. Als het lukt, is het feest!”

Artikel in het AD/UN

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.