UCK goed voorbeeld cultureel ondernemen

UCK goed voorbeeld cultureel ondernemen

Cultuur is goed en mooi. Stadsbelang Utrecht is voorstander van culturele initiatieven en waar nodig krijgen starters daarbij een steuntje in de rug. Vervolgens ishet aan Utrechters aan te geven of er interesse en/of behoefte is aan dat aanbod.

Stadsbelang Utrecht raadslid Stephan Oost, , zegt daarover: “Wij willen dat subsidies een ondersteuning zijn en niet een ‘hangmat’ waar je lekker in achterover kunt hangen. Iedereen moet werken voor zijn of haar geld, dat geldt ook voor cultureel ondernemen.”

 

UCK

Een goed voorbeeld van cultureel ondernemen is het Utrechtse Centrum voor de Kunsten (UCK). Jarenlang kreeg deze instelling voor het geven van cursussen, opleidingen en workshops meerdere miljoenen euro’s. Stephan: “Dat is kort geleden afgelopen en dat had een hele grote impact op hun organisatie. Ze hebben nu nog maar 30 procent van de subsidie over en moeten dus gedwongen ‘cultureel ondernemen’. En dat is directeur Peter Grooten samen met zijn hardwerkende team ook gelukt. Het UCK is nu een echte sociaal ondernemer, die kijkt naar de kansen in de markt en uitgaat van hun eigen kracht.” Met zo’n voorbeeld van goed cultureel ondernemen vindt Stephan het raar en vreemd dat het huidige college dit niet wil omarmen. Volgens hem houdt de gemeente zich liever bezig met ‘aantallen’ zoals ‘meer mensen bereiken, meer verschillende mensen bereiken en een beter aanbod’. Vage doelstellingen waarop je subsidies niet kunt afrekenen, vindt Stephan:

Stadsbelang Utrecht raadslid Stephan Oost: “Meer verschillende mensen? Volgens dit college van burgemeester en wethouders betekent dat een grotere diversiteit in achtergrond, inkomensniveau, geaardheid, afkomst, et cetera. Wat het college alleen vergeet is om aan te geven waarom het dit wil. Sterker nog, niet eens aangeven wat de diversiteit van de huidige bezoekers is.”

Voor Stadsbelang Utrecht is het duidelijk volgens Stephan. We zijn goed bezig met het UCK en het kan nog veel beter met het culturele beleid in de stad Utrecht!

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht…

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.