Stadsbelang Utrecht is een voorstander van het volledig afschaffen van straatprostitutie in Utrecht. De tippelzone aan de Europalaan is wat ons betreft overbodig geworden en kost teveel publiek geld. De huidige prostituees moeten wel geholpen worden naar uittreden, afkicken of een ander verdienmodel. Dat verdient aandacht.
Tippelzone voldeed aan een behoefte
Tot aan 1986 tippelden in de binnenstad, rond het Moreelsepark en de Van Asch van Wijckade veel verslaafde prostituees. Dit veroorzaakte veel overlast. Om straatprostitutie te kunnen reguleren, te zorgen voor betere werkomstandigheden en de dames te helpen met uittreden/afkicken is toen besloten een gedoogzone (De Baan) te realiseren op de Europalaan.
De Baan is sinds de realisatie een succes gebleken. De overlast verdween en de prostituees kregen betere werkomstandigheden, hulpverlening en begeleiding naar zorg en schuldsanering. In het HAP ( Huiskamer Aanloop Project) kon met terecht voor medische zorg, cursussen en begeleiding, maar ook een kop koffie. De afwerkplekken aan de Kanaalweg zorgde voor meer veiligheid voor prostituees en hun klanten. De politie waakt over de veiligheid.
Aantal straatprostituees neemt af
Het aantal straatprostituees is sinds de start van de tippelzone flink afgenomen. Was er in 1986 nog ruimte voor 150 prostituees, nu lopen er gemiddeld zo’n 25 prostituees per avond rond op de Europalaan. Een groot deel van de toenmalige prostituees is gestopt met tippelen of verhuist. Straatprostitutie is dus langzaam aan het verdwijnen. Feiten en scenario’s prostitutie de Baan
De behoefte neemt niet toe
Na de sluiting in 2013 van het Zandpad is niet gebleken dat de prostituees aan de Europalaan het significant drukker hebben gekregen. Dit is ook logisch want zowel raamprostitutie als straatprostitutie is een “aanbod gedreven” markt. Als de prostituees verdwijnen, verdwijnen de klanten ook. Daarnaast is straatprostitutie een heel andere tak van sport als raamprostitutie.
De kosten van de tippelzone zijn te hoog
De kosten voor begeleiding opvang en zorg bedragen in totaal zo’n 463.000 euro (18.520 euro per prostituee). De kosten voor toezicht & handhaving alsook de afwerkplekken zijn vooralsnog onbekend, maar loopt (wat ons is aangegeven) ook in de tonnen. We praten al gauw over een bedrag met 6 nullen, ofwel meer als 40.000 euro per prostituee. En dat is veel geld, teveel wat Stadsbelang betreft.
Alternatief, het Nieuwe Zandpad
Dat kan ook anders, want het nieuwe Zandpad komt er aan. Deze prostituees kunnen daar op een veel comfortabeler wijze hun brood verdienen en daar gebruik maken van het aanbod van toezicht en hulpverlening. Eventuele extra inzet op verslaving- en schuldenproblematiek waarmee een groot deel van de huidige straatprostituees te maken heeft verdient wel aandacht. Hierop moet blijvend worden ingezet.