Sportvereniging Nieuw Utrecht krijgt alsnog een eerlijke kans

Sportvereniging Nieuw Utrecht krijgt alsnog een eerlijke kans

Vrijdag 28 oktober jongstleden is er dan eindelijk een einde gekomen aan het dreigende faillissement van Sportvereniging Nieuw Utrecht (SVNU). Wethouder Paulus Jansen is akkoord gegaan met een betere betalingsregeling van een lening. Hierdoor komt er rust bij SVNU en perspectief voor de sportieve toekomst van de club.

Wat is er gebeurd?
SVNU zit al jaren in de financiële problemen, omdat rondom de realisatie van hun sportcomplex behoorlijk wat zaken fout zijn gegaan. Het uiteindelijke gevolg hiervan was dat zij in gebreke bleven met de terugbetaling van aanzienlijke bedragen aan hun schuldeisers, waaronder de gemeente. Zij kregen te weinig contributie van hun leden om de aflossingsverplichting te kunnen voldoen. Dit resulteerde in discussie, diverse juridische procedures met de gemeente en uiteindelijk een gemeentelijke faillissementsaanvraag voor deze club.

Faillissement zou Utrecht veel geld kosten
Uit onderzoek van Stadsbelang Utrecht is vervolgens gebleken dat een definitief faillissement, Utrecht heel veel geld zou gaan kosten. Uit gesprekken van Stadsbelang Utrecht met SVNU is gebleken dat zij bereid waren de schuld terug te betalen, echter dit alleen maar konden als zij langer de tijd kregen.

‘Tja, als dat de situatie is, is het beter om tot een oplossing te komen waarbij de club kan blijven bestaan en Utrecht geen tonnen euro’s in de put gooit. Daarom moeten we SVNU een eerlijke kans geven’, aldus raadslid Stephan Oost van Stadsbelang Utrecht.

Gevecht in de raad, geef SVNU een eerlijke kans
Gewapend met deze informatie heeft Stadsbelang Utrecht tijdens de behandeling van de voorjaarsnota 2016 het college verzocht nogmaals om tafel te gaan met deze club om tot een oplossing te komen. Dit weigerde wethouder Paulus Jansen.

Als allerlaatste mogelijkheid heeft Stadsbelang Utrecht op 7 juli 2016, een motie (gesteund door de PvdA) ingediend, om de wethouder hiertoe te dwingen. Door de halsstarrigheid van de wethouder, heeft Stadsbelang deze tot wel drie keer toe moeten aanpassen. Uiteindelijk is de wethouder onder druk van veel steun uit overige fracties toch bezweken en heeft hij ingestemd met de motie. Hij stelde daarbij wel de voorwaarde dat SVNU de achterstallige termijnen moest voldoen en gewoon netjes hun maandaflossing moesten gaan betalen.

Als we dat toen, net voor het reces, niet gedaan hadden, had SVNU de zomer niet overleefd.

SVNU betaalt en professionaliseert
Dat heeft SVNU gedaan. De wethouder kon toen niet anders als in gesprek gaan met de vereniging. Ondertussen heeft SVNU ook niet stilgezeten, want naast het betalen van de achterstallige en maandelijkse termijnen hebben zij ook een professionaliseringsslag gemaakt in de organisatie. Zaken zijn gestroomlijnd en er is beter zicht op de financiën van de vereniging.

Een passende oplossingsvnu
Het is nu oktober 2016 en eindelijk ziet de wethouder in dat een lager bedrag per maand, gedurende een langere periode een passende oplossing biedt. De club kan nu verder bouwen aan een succesvolle toekomst. Het aantal leden is ondertussen met 20% gestegen en de begroting is goedgekeurd. Het nieuwe bestuur kan rekenen op het vertrouwen van de leden, wat blijkt uit de (financiële) steun die men heeft uitgesproken tijdens de ledenvergadering.

‘We zijn bijzonder blij dat we er alsnog uit zijn gekomen met de wethouder. De hele situatie heeft enorm veel spanning met zich meegebracht, wat ons als club sterk maakt en nog dichter bij elkaar brengt. De kilo’s die ik ben afgevallen, ga ik er nu aan gebak weer bij eten. In mijn geval dan waarschijnlijk met Baklava’, aldus bestuurslid Mesut Cavusoglu.

Stadsbelang Utrecht is heel blij dat het, ondanks de initieel uitermate negatieve grondhouding van de wethouder, is gelukt om de club niet failliet te laten gaan.

‘Nieuw Utrecht is niet alleen een voetbalvereniging, de club heeft een bijzondere rol in het verbinden van Utrechters met verschillende achtergronden en culturen. Ze verdienen een eerlijke kans en die krijgen ze nu gelukkig ook eindelijk’, aldus fractievoorzitter Cees Bos van Stadsbelang Utrecht.

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.