Keer op keer leent Utrecht miljoenen om financiële tekorten te kunnen opvangen. Dit doen zij in eerste instantie met korte termijnleningen.  Als het totale bedrag van die leningen te groot wordt, dan is het college verplicht om een gedeelte hiervan om te zetten in lange termijn leningen.

Stop met Utrechtse creditcard beleid200 Miljoen euro voor lopende rekeningen

Het Utrechtse college heeft in 2014 en 2015 een totaalbedrag van 200 miljoen euro aan korte termijn lening omgezet in lange termijn leningen. Deze 200 miljoen euro is voornamelijk geleend om salarissen en woonlasten van te betalen. Het College geeft als toelichting dat dit geen probleem is omdat de rente op de lange termijn lening 0% is.

Cees Bos: “Je kunt het eigenlijk vergelijken met een Utrechter die maandelijks geld tekort komt en hiervoor zijn creditcard gebruikt. Als de limiet bereikt is neemt hij een extra hypotheek op zijn huis. En dat elk jaar weer”.

Stadsbelang Utrecht vind dat het College moet stoppen met dit “creditcard-beleid”, want men neemt een voorschot op een onzekere toekomst. De totale hypotheeksom zal ondertussen oplopen tot 1,1 miljard euro per december 2016.