Sociale huurwoningen in Utrecht beter verdelen

Sociale huurwoningen in Utrecht beter verdelen

Utrecht schreeuwt om sociale huurwoningen, maar hebben we die eigenlijk wel nodig? In Utrecht hebben we 52.000 sociale huurwoningen, terwijl we 42.000 huishoudens hebben die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen. Wat gaat er verkeerd?

Diverse Utrechtse politieke partijen buitelen over elkaar heen als we het hebben over sociale huurwoningen. ‘Er zijn er te weinig’, roepen diverse partijen die ook aandringen op huurverlaging. Stadsbelang Utrecht heeft uitgebreid onderzoek gedaan en komt tot een hele andere conclusie: Woningen genoeg, maar verkeerde huurders.

Op dit moment heeft Utrecht 52.000 sociale huurwoningen. 39.000 van deze woningen worden bewoond door huishoudens die hiervoor in aanmerking komen. De andere 13.000 sociale huurwoningen worden bewoond door huishoudens die eigenlijk teveel verdienen, scheefhuurders genaamd. In totaal heeft Utrecht zo’n 42.000 inwoners die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

We spraken een scheefhuurder en vroegen hem naar zijn verhaal. Hij gaf aan dat hij graag naar een grotere woning wil verhuizen en dat ze dat ook kunnen betalen. De reden om het niet te doen is simpel, die woningen zijn niet te vinden.

Stadsbelang Utrecht-fractievoorzitter Cees Bos: “Dit is typerend voor de stand van zaken op de woningmarkt in Utrecht. De oplossing ligt niet bij nog meer van dezelfde sociale huurwoningen. We hebben meer passende woningen nodig, zodat mensen kunnen verhuizen.”

 

Sociale huurwoningen worden onbetaalbaar.

De huurprijs voor een sociale huurwoning is de afgelopen jaren flink toegenomen. De inkomens van de bewoners is juist gelijk gebleven of licht gestegen. Een steeds groter deel van het inkomen van sociale huurders gaat op aan de huur. Als dit zo doorgaat kunnen mensen die recht hebben op een sociale huurwoning, die niet eens meer betalen in de toekomst.

 

Goedkope huurwoningen genoeg

Utrecht groeit en veranderd. Er wonen steeds meer alleenstaanden in Utrecht, die hebben een andere woonbehoefte. Zij willen een betaalbaar appartement van 50 tot 60 vierkante meter. Woningcorporaties hebben nog steeds een woningvoorraad met voornamelijk dure gezinswoningen.

Stadsbelang Utrecht wil dat corporaties zich gaan richten op het bouwen van kleinere betaalbare wooneenheden. Dit sluit ook aan bij de behoefte van woningen voor ouderen. Deze groep inwoners heeft hun hele leven in een wijk gewoond en willen niet weg uit die wijk. Door gebrek aan kleinere woonruimte, blijven zij in grote huizen zitten. Gebrek aan betaalbare passende woonruimte zorgt ervoor dat ze niet gaan verhuizen. Ook dit heeft een enorme negatieve impact op de woningmarkt.

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Onder uw standpunt sociale woningbouw lees ik onder de laatste paragraaf dat er goedkope huurwoningen genoeg zijn.Klopt dit wel want u hebt het over gebrek aan betaalbare woonruimte.

    • Beste meneer Pasman,

      dank voor uw kritische vraag. U hebt gelijk dat Stadsbelang Utrecht zegt dat er genoeg goedkope huurwoningen zijn. Dit betekent echter niet dat er genoeg betaalbare woonruimte is, die aansluit op de vraag van de Utrechtse bevolking. Utrecht heeft namelijk veel grote eengezinswoningen te huur op de sociale woningmarkt. Dit sluit volgens ons niet aan op de huidige vraag naar woningen. Daarom willen wij deze woningen splitsen tot kleinere wooneenheden, zodat meer Utrechters een betaalbare woning kunnen krijgen.

Simpel, Duidelijk en Utregs.
Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
© 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
Gemaakt door Bridge Marketing

Stadsbelang nieuwsflitsen

Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.