Een culturele uitglijder van jewelste, dat is de conclusie van Stadsbelang Utrecht als het gaat om de tien dagen durende ‘Showmansfair’ op het Berlijnplein in Leidsche Rijn.

De afdeling Culturele Zaken is er “met boter en suiker” ingetuind. Ze gaven een subsidie van bijna €350.000 aan organisator “Het Glazen Circus”, terwijl eigenlijk niemand zat te wachten op dit evenement. Er zijn nog meer belangstellenden voor een lokale voetbalwedstrijd dan dit 10 dagen durende event.

showmansfair-culturele-blunderIn het najaar zal de raad een evaluatie ontvangen van de culturele activiteiten in Leidsche Rijn. Maar Stadsbelang Utrecht kent de conclusies echter nu al. Er is wat ons betreft sprake van een combinatie van factoren die de showmansfair qua bezoekersaantallen tot een mislukking maken. Slechte communicatie, verkeerde planning en een te grote organisatorische haast heeft er toe geleid dat er weinig animo was dit evenement te gaan bezoeken. Als we hier dan nog bij optellen dat stadse mensen het Amsterdam Rijn kanaal een te grote horde vinden om culturele happenings te gaan bezoeken in Vleuten, de Meern of Leidsche Rijn, is er voor de toekomst een hoop werk aan de winkel.

“Dit hadden we nooit zo moeten doen, een cultureel rampenrecept. Dergelijke grote culturele evenementen dienen qua planning , communicatie en organisatorische aanpak op een veel professionelere basis te worden aangepakt. Dat reken ik de organisator, maar ook de stad aan.”, aldus de geërgerde fractievoorzitter Cees Bos.

Op vragen van Stadsbelang Utrecht betreffende de verstrekte subsidie voor de Showmansfair is ambtelijk gereageerd.