Participatiewet? Net Effe Anders!

Participatiewet? Net Effe Anders!

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. Die wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden. Dit geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij moeten zoveel mogelijk werk vinden bij een gewone werkgever. Er zijn daarvoor subsidies voor werkgevers, als aanvulling op het loon bijvoorbeeld noodzakelijk is. Er is ook zoiets als ‘beschutte’ werkplekken. De gemeente moet zorgen voor dit soort werkplekken, waar extra begeleiding van de werknemer standaard aanwezig is. Zo kunnen alle Utrechters meedoen met het arbeidsproces.

 

Opening van lunchroom Net FF Anders met vlnr: Rosanna Janssen, Louisa Janssen, Eveline Kamperman en Dylan Slotboom.
Foto: Sannie’s fotografie

Iedereen doet mee

Stadsbelang Utrecht is voorstander van extra inzet voor deze mensen onder ons motto ‘iedereen doet mee’. We kunnen in onze gemeente best proberen meer dan het aantal beschutte werkplekken dat de regering eist van gemeenten, te creëren. Sterker nog, meer (begeleide) werkplekken bij gewone bedrijven, samen met mensen met en zonder beperking. Het is zaak dat de gemeente ondernemers stimuleert om zo’n begeleide werkplek te realiseren. Andersom kan natuurlijk ook. Utrechtse werkgevers die zèlf initiatieven starten en onderzoeken hoe zij dit kunnen realiseren, moeten bij de gemeente terecht kunnen voor vragen als: hoe kun je mensen bereiken en hun talenten inzetten, en waar nodig begeleiding op de werkplek regelen?

 

Overvecht heeft het! 

Diana Matser is zo’n sociale werkgever die ook werkplekken voor mensen met een beperking creëert. Met haar bedrijf Net ff Anders is zij eind 2014 begonnen met het organiseren van evenementen voor en door mensen die, de bedrijfsnaam zegt het al, net een beetje anders zijn. Ook haar droom – een lunchroom voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – heeft zij afgelopen zomer waargemaakt met de lunchroom Net ff Anders in Winkelcentrum Overvecht.

 

Ontmoetingsplek voor iedereen

De lunchroom is toegankelijk voor iedereen; er staan bijvoorbeeld tafels zonder stoelen en er is een extra breed gangpad.

Diana Matser zegt daarover: “Zo kunnen klanten die gebruik maken van een rolstoel of een scootmobiel, direct aanschuiven.” Iedereen is welkom, legt Matser uit. “Mensen komen hier soms alleen voor een kopje koffi e met een praatje of om te lunchen. Alles kan.”

Er worden ook samen met de mensen die ‘net effe anders zijn’ verse en betaalbare afhaalmaaltijden gemaakt voor mensen die minder behendig zijn in de keuken. Samen met Buurtmobiel Utrecht wordt geregeld dat de maaltijden worden opgehaald of bij de mensen thuisgebracht. Denken in hartjes Net ff Anders gaat uit van toegankelijkheid, verbinden en talenten benutten, in plaats van een vergrootglas te leggen op beperkingen. Matser organiseert allerlei activiteiten die mensen samenbrengen.

“Op Tweede Kerstdag was er een gratis en gezellig kerstdiner voor eenzame buurtbewoners en mensen die het niet zo breed hebben.”

Samen met sponsors neemt zij ook initiatieven om mensen uit de wijk met elkaar in gelukt. Het UCK is nu een echte sociaal ondernemer, die kijkt naar de kansen in de markt en uitgaat van hun eigen kracht.” Met zo’n voorbeeld van goed cultureel ondernemen vindt Stephan het raar en vreemd dat het huidige college dit niet wil omarmen. Volgens hem houdt de gemeente zich liever bezig met ‘aantallen’ zoals ‘meer mensen bereiken, meer verschillende mensen bereiken en een beter aanbod’. Vage doelstellingen waarop je subsidies niet kunt afrekenen, vindt Stephan.

Raadslid Stephan Oost: “Meer verschillende mensen? contact te brengen en dat zorgt weer voor activiteit en werk in de winkel, zodat de werknemers aan het werk blijven. Kortom, een goed voorbeeld van hoe het ook kan in de stad als je iedereen wil mee laten doen.”

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.