Leidsche Rijn Centrum en Jumbo XL verstoren de vitaliteit van het Utrechtse winkellandschap

Leidsche Rijn Centrum en Jumbo XL verstoren de vitaliteit van het Utrechtse winkellandschap

Stadsbelang Utrecht kan niet instemmen met de door het college en ASR/Vesteda overeengekomen bijstelling van de detailhandelsontwikkelingen in Leidsche Rijn Centrum. Het kernwinkelgebied blijft te groot, de Jumbo XL te verstorend. Dit is slecht voor de stad, de economische vitaliteit van winkeliers en het winkelplezier van de burger. De realisatie van 5.500 m2 Jumbo XL en 32.000 m2 non-food zijn een bedreiging voor de economische vitaliteit van het Utrechtse winkellandschap.

 

TE GROOT

Ondanks dat de plannen zijn bijgesteld blijft het kernwinkelgebied te groot. We praten over een winkelgebied dat 4.000 m2 groter is dan het Grootwinkelcentrum Overvecht. De panden moeten gevuld gaan worden met kledingwinkels, een fietsenmaker, een Sleutelkoning, Kruidvat, Hema en horeca. Wij gaan het nooit vol krijgen want de markt is drastisch aan het veranderen. Steeds meer non-food wordt via internetwinkels verkocht, nu al goed voor 22% van de totale consumentenbestedingen. Consumenten geven steeds kritischer hun euro’s uit. Onder invloed hiervan zijn grote retailers failliet gegaan, zoals Intersport, Free Record Shop, Halfords, Schoenenreus, Thom Broekman en Miss Etam.

JUMBO XL, EEN NEKSLAG VOOR VEEL BAKKERS, SLAGERS, KAAS- EN GROENTEWINKELS

In Breda hebben we gezien dat de vestiging van een Jumbo XL ervoor gezorgd heeft dat grote delen van omliggende winkelgebieden leeg staan. Stadsbelang zag tijdens een werkbezoek dat het voor de bakker, slager, kaas- en groentewinkel moeilijk concurreren is met een Jumbo die uitgebreide versafdelingen heeft. Voor de omliggende winkelcentra in Leidsche Rijn, Vleuten de Meern en Utrecht zal de Jumbo XL ook niet zonder gevolgen zijn. De versspecialisten, die toch al veel last hebben van teruglopende bestedingen, krijgen de klappen. Het rapport, dat in opdracht van de gemeente is gemaakt, geeft een ander beeld maar wij denken dat de praktijk weerbarstiger is.

GEEN JUMBO XL, WEL ORGANISCHE GROEI

Toenemende faillissementen, verschraling en leegstand daar zit niemand op te wachten. Daarom heeft Stadsbelang Utrecht gepleit tegen de vestiging van een Jumbo XL en voor een kernwinkelgebied dat zich beperkt tot het Brusselplein.

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.