Kantoren

Kantoren

Voorkomen en genezen van leegstand

De leegstand van kantoren in Utrecht was vorig jaar 11% van het beschikbare oppervlak. Dat zorgt voor gebouwen die er deels onbeheerd bij staan met alle gevolgen van dien voor de omgeving. Niet onbelangrijk ook is dat eigenaren van deze kantoren in de recessie extra harde klappen krijgen.

Maar zoveel leegstand is niet nodig. Utrecht kan veel meer doen om dit te voorkomen zoals het bevorderen dat eerst bestaande gebouwen worden gebruikt, voordat toestemming wordt gegeven nieuwe kantoren te ontwikkelen.

Nieuwbouw van kantoren moet ook in regionaal verband beter geregeld worden zodat er een betere afstemming plaatsvindt. Stadsbelang Utrecht is het daarom ook eens met voorstellen van de Provincie Utrecht om kantoorontwikkeling aan banden te leggen.

Stadsbelang Utrecht is van mening dat nieuwbouw alleen moet worden toegestaan als het gaat om de vestiging van nieuwe bedrijven van buiten de regio die zo nieuwe werkgelegenheid met zich meebrengen. Dit moet gelden voor het Stationsgebied, Papendorp en delen van Leidsche Rijn.

Stadsbelang Utrecht zet verder in op:

 1. Een strengere aanpak van kantoren op bedrijfsterreinen.
 2. Het stoppen van gemeentelijke inzet die de harde plancapaciteit verhoogt.
 3. Het faciliteren van herbestemming en het stimuleren van ombouw van kantoren naar wonen en andere functies (dit kan worden bevorderd met korte procedures). Alleen niet op die locaties die zich lenen voor gebiedsherontwikkeling.
 4. Het toestaan van nieuwbouw van kantoormeters, indien de ontwikkelaar c.q. ontwikkelende belegger, tweemaal zoveel leegstaande meters sloopt.
 5. Het realiseren van flexibele bestemmingsplannen.
 6. De Onroerendezaakbelasting (OZB) bevriezen voor de komende vier jaar

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.