Groen is goed!

Groen is goed!


Utrecht groeit en ons groen moet meegroeien. Meer groen is goed voor de inwoners van Utrecht. Het bevordert de luchtkwaliteit en het wooncomfort. Tijdens de verkiezingen is de hele politiek voor en toch lijkt het erop
dat er steeds minder groen in Utrecht komt.

 

Stadsbelang Utrecht spreekt zich stevig uit in de ambitie voor de komende vier jaren. Elk jaar moet er ten minste 4 hectare groen bij komen in Utrecht. Een groenere stad zorgt er mede voor dat mensen meer naar buiten gaan, bewegen en elkaar ontmoeten.

 

De gemeente bouwt nieuwe wijken en buurten maar houdt veel te weinig rekening met groene stroken en parken. Stadsbelang Utrecht wil samen met de inwoners van Utrecht plannen maken om meer groen in Utrecht te creëren. Mensen mogen zelf bepalen hoe ze dit invullen. Een buurttuin, geveltuin of perkjes in de wijk, waarbij de invulling en het beheer door de wijk gedaan worden.

 

Volkstuinen

 Een goed voorbeeld van dit zelfbeheer zijn de volkstuinen. Deze volkstuinen in Utrecht zijn enorm in trek. Mensen die geen ruimte hebben in hun achtertuin, of zelfs geen achtertuin hebben, kunnen terecht bij een van de vijftien volkstuinverenigingen in Utrecht. Er is zelfs zoveel vraag naar een eigen tuintje in Utrecht, dat er wachtlijsten van 10 jaar bestaan! Dit komt doordat de zeventig volkstuinen die per jaar vrijkomen, niet voldoende zijn om aan de wens van alle Utrechtse tuiniers te voldoen.

 

Volkstuinvereniging De Pioniers in Utrecht Noordoost laat weten dat dit komt omdat uitbreiding in Utrecht moeilijk is. Volkstuincomplexen zitten ingebouwd tussen woonwijken en kunnen daardoor niet groeien, voor nieuwe volkstuinen is nauwelijks plaats.

Dat vindt Stadsbelang Utrecht jammer. Wij willen graag dat Utrechters die die wens hebben, mee kunnen doen in onze stad. Dit gaat ook op voor zelfbeheer van groen. Daarom zetten wij ons in voor het vergroten van het aantal volkstuinen in Utrecht. Hiervoor moet onderzoek worden gedaan naar mogelijke locaties en groenvoorzieningen voor het inpassen van volkstuinen.

 

Met een toename van het aantal volkstuinen worden er ook meer ontmoetingsplekken gecreëerd. Inwoners van verschillende Utrechtse wijken ontmoeten elkaar, schoolkinderen kunnen samen leren. Tevens kan voorlichting zorgen voor meer bewustzijn over groen en de dieren die hierin leven. Wij steunen in dit kader ook het initiatief voor meer bijenkasten in tuinen en buurten. Stadsbelang Utrecht-kandidaatraadslid Willeke Bredewold: “Deze voorzieningen, onderhouden door enthousiaste vrijwilligers, kunnen op onze steun rekenen. Stadsbelang Utrecht is voor een groener Utrecht, voor iedereen.”

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.