Herkent u dat, thuiskomen na een dag werken en nergens je auto kwijt kunnen? Stadsbelang Utrecht wil een bereikbaar Utrecht waar inwoners hun auto voor de deur kunnen parkeren. Met de huidige drukte in de stad en de plannen voor nieuwbouwwijken gaat dit niet lukken.

 

Wat is er aan de hand?

Utrecht is een stad waar veel mensen naartoe komen om te werken, die hier niet wonen. We hebben ook veel ‘dagjesmensen’, die onze stad komen bezoeken. Veel van hen zetten hun auto in de wijken waar ze gratis kunnen parkeren en gaan vervolgens de binnenstad in. Dit zorgt ervoor dat bewoners nog nauwelijks een parkeerplaats kunnen vinden in de woonbuurten, als zij thuiskomen na hun werk. Deze auto’s horen helemaal niet in de wijken, maar in een parkeergarage. De parkeerplaatsen in de wijken zijn bedoeld voor de bewoners.

Utrecht groeit, er komen steeds meer wijken en nieuwe buurten. Om de leefbaarheid te vergroten worden steeds minder parkeerplaatsen per woning beschikbaar. Dat betekent dat er bijvoorbeeld maar 1 parkeerplaats per 3 woningen wordt aangelegd. Op de Tweede Daalsedijk begint een experiment waarbij er helemaal geen parkeerplaatsen meer zijn voor bewoners. Dit zorgt voor extra druk op andere buurten en wijken. Als een bewoner van de toekomstige Merwedekanaalzone een auto heeft en hij kan deze niet parkeren in zijn buurt, dan is de kans groot dat deze zijn wagen in Transwijk gaat parkeren.

 

De oplossing is simpel

Stadsbelang Utrecht wil voorkomen dat bewoners van buurten te maken krijgen met auto’s die daar niet horen. Daarom willen wij een onderzoek naar betaald parkeren of kentekenparkeren in een groot aantal Utrechtse wijken. Wij willen dat bewoners van straten en buurten een gratis parkeervergunning krijgen, zodat zij zonder extra kosten gewoon hun auto in de buurt kunnen parkeren waar ze wonen.

Stadsbelang Utrecht-fractievoorzitter Cees Bos: “Na een dag hard werken, wil je niet een halfuur gaan zoeken om je auto te kunnen parkeren. Als er een parkeerplaats is voor de deur, dan moet die niet bezet worden door een auto van iemand die daar niet in de buurt woont. Weg ermee!”