Als enige overgebleven grote stad in Nederland heeft Utrecht nog steeds een tippelzone en raamprostitutie. Tippelen gebeurt verstopt achter een enorme heg, op de rand van een industrieterrein. Het Zandpad is momenteel gesloten. Voor beide geldt dat er kwetsbare mensen diensten aanbieden om hun brood mee te verdienen.

In de Middeleeuwen werd het ‘oudste beroep ter wereld’ aangeboden in steegjes en herbergen. De diensten werden later aangeboden in bordelen, om uiteindelijk als raamprostitutie door de gemeente te laten concentreren op de Hardebollenstraat en het Zandpad. De tippelzone is terecht gekomen op de Europalaan. Volgens de politiek een prima gesubsidieerde invulling, onder toezicht van politie en zorginstellingen.

 

Raamprostitutie = criminaliteit en mensenhandel

Maar schijn bedriegt, er waren genoeg signalen dat het goed fout zat op het Zandpad en in de Hardebollenstraat. Er was enorm veel overlast van drugshandelaren en mensenhandelaars. De bom barstte in 2013, toen besloot de burgemeester dat de schuitjes en ramen gesloten moesten worden. Een wijs besluit, omdat al snel werd aangetoond dat er sprake was van ernstige mensenhandel van vooral buitenlandse sekswerkers. De sluiting was een opluchting voor de omwonenden.Toch besloot het college raamprostitutie weer mogelijk te gaan maken. Het college wil de grond naast de Marnixbrug ‘tegen kostprijs’ verhuren aan de raamprostituees.

Fractievoorzitter Cees Bos: “Stadsbelang Utrecht vindt dat Utrecht zich helemaal niet moet inzetten voor werkplekken van prostituees en zeker niet met publieke middelen. Het is een legaal beroep, dat regelen ze zelf maar. Grond verhuren aan bakkers of garagehouders, dat doen we toch ook niet?”

 

Tippelzone = drugsverslaving in stand houden

Op de tippelzone aan de Europalaan wordt ook overlast ervaren door omwonenden, echter is het een stuk overzichtelijker en controleerbaar. Er lopen ongeveer zo’n 50 tot 60 sekswerkers, waarvan maar een klein deel (25) uit Utrecht komt.

Straatprostitutie heeft echter een hele ander problematiek. De sekswerkers dieop de Europalaan tippelen zijn overwegend drugsverslaafden, hebben psychische problemen en/of een schuldenproblematiek. De gemeente helpt hen met hun sekswerk, door de straat ter beschikking te stellen en zorg en politie dichtbij te brengen.

Stadsbelang Utrecht is van mening dat de Tippelzone zijn langste tijd heeft gehad. Utrecht is verantwoordelijk voor goede zorg en hulp dichtbij voor deze groep kwetsbare inwoners. Utrecht moet de Utrechtse prostituees helpen met uittreden, afkicken en schuldhulpverlening.

Cees Bos: “In plaats van de vrouwen te helpen met geld te verdienen om in hun drugsbehoefte te voorzien wil Stadsbelang Utrecht de vrouwen ondersteunen bij het opbouwen van een menswaardig leven.”