Het is over en uit met de tippelzones in Utrecht. Dat staat wel vast en terugkijkend kan Stadsbelang Utrecht concluderen daarin een belangrijke rol te hebben gespeeld. Want de stadspartij begrijpt als geen ander dat Utrechters niet op deze vorm van prostitutie zitten te wachten. En al helemaal niet als je zo’n zone vlak bij je voordeur krijgt. En dat dreigde aan de westzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal te gebeuren.

Twee locaties had de D66-wethouder op het oog voor de nieuwe tippelzone want de bestaande, aan de Europalaan in Transwijk, moet weg omdat daar over enkele jaren langs het Merwedekanaal een nieuwe woonwijk uit de grond wordt gestampt. Een verhuizing naar de Elektronweg of Boteyken, dat was volgens de wethouder goed mogelijk want volgens hem redelijk ver van de bewoonde wereld en kon het geen overlast geven. Hij had er het volste ‘vertrouwen’ in dat bij de inspraak slechts een handjevol omwonenden werd uitgenodigd om er over te komen praten.

Dat kon natuurlijk niet. Een blind paard moet de locaties hebben uitgezocht zonder te weten dat in die omgeving van beide straten zich maar liefst 9000 huishoudens bevinden. En hoe goed je het ook organiseert:

“Een tippelzone zorgt voor overlast, dat is algemeen bekend”, aldus Cees Bos van Stadsbelang Utrecht.

Stadsbelang Utrecht stuurde de bewoners die het aanging toen zelf maar een uitnodiging. Daardoor kwamen er honderden mensen, hevig geschrokken door het nieuws, op de bijeenkomsten van de gemeente af. Het werd een stevig en duidelijk signaal: Nee tegen de tippelzone. Het resultaat kent iedereen in Utrecht. Een verbijsterde fractie van D66 had nog in dezelfde week van de protesten een spoedoverleg met coalitiepartners VVD, GroenLinks en de SP. Snel werden berichten op websites, dat de overlast wel mee zou vallen, verwijderd. En D66 haastte zich om het partijprogramma aan te passen en de wethouder terug te fluiten.

De weerstand was veel groter dan de coalitie van D66, GroenLinks, VVD en SP had verwacht en werd als noodverband de beslissing voor de toekomst van de tippelzone vooruitgeschoven. Een strategische keuze, aangezien het op deze manier geen onderwerp voor de verkiezingen wordt, denken met name D66 en de VVD. Maar dat is het natuurlijk wel!

Wat Stadsbelang Utrecht betreft komt er helemaal geen tippelzone meer in Utrecht en verdwijnt de huidige. Er zijn nog 26 Utrechtse vrouwen werkzaam op de Europalaan. Kwetsbare mensen die voor een habbekrats sexwerk verrichten. Is het niet beter die vrouwen op te vangen en te helpen te werken aan een gezonde toekomst. De 600.000 euro die nu nog jaarlijks wordt besteed aan de tippelzone kan gebruikt worden voor opvang en begeleiding.

Fractievoorzitter Cees Bos van Stadsbelang verwoordde het in de gemeenteraad terecht als volgt: ”We moeten Utrechtse prostituees van de straat helpen, niet op een strookje in Utrecht hun ondergang tegemoet laten gaan.”