Armoede in Utrecht

Er leven veel mensen in armoede in Utrecht. Het is niet altijd heel zichtbaar maar de statistieken wijzen uit dat de armoede stijgt in de stad. De gemeente heeft ingesteld dat huishoudens in moeilijkheden een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand. Deze geldt tot op heden voor onvoorziene kosten, zo ook de vervanging van kapotte koelkasten of wasmachines.

Het voorstel van het college is de vervanging van deze duurzame gebruiksgoederen bij de invoering van het nieuwe armoedebeleid niet meer te betalen. Dit omdat mensen in armoede hier best voor zouden kunnen sparen of het bedrag lenen.

Geen draagkracht voor witgoed

Volgens Stadsbelang Utrecht (SBU) getuigt dit van weinig realiteitszin. Personen die in armoede leven hebben vaak te maken met schuldsanering. Juist mensen in de schuldsanering mogen geen leningen aangaan. En als je van € 25 tot € 50 euro per week aan besteedbaar inkomen hebt, is het erg lastig om te sparen voor vervanging van deze goederen.

Verruim bijzondere bijstand

SBU dient as donderdag een amendement in met het besluit dat er een beroep gedaan moet kunnen worden  op de bijzondere bijstand voor het vervangen van witgoed. De dekking hiervoor kan gevonden worden in het budget voor de Life Events.

 

[pdf-embedder url=”https://stadsbelangutrecht.nlwp-content/uploads/2015/12/Amendement-draagkracht-voor-witgoed.pdf”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor vragen:

Cees Bos 06 22935983