Geen Basji-bozoeks in UtrechtUtrecht is een veilige stad voor iedereen. Iedereen dient zich binnen de kaders van de wet te gedragen. Dit betekent concreet dat geweld en vandalisme niet getolereerd wordt, dat personen en organisaties zich dienen te gedragen.

Stadsbelang Utrecht maakt zich ernstige zorgen over veiligheid van Utrechtse burgers. Dit naar aanleiding van de door de Turkse regering gepubliceerde lijst met Nederlandse organisaties en personen die zoals zij stellen banden zouden hebben met de Gűlenbeweging. De Turkse president Erdogan ziet deze beweging en de volgelingen als extremisten/terroristen die de regering in juli omver heeft willen werpen. Stadsbelang Utrecht beschouwt het publiceren van deze lijst als ophitserij en aanzetten tot vandalisme en geweld.

In Utrecht is zo’n 5% van de bevolking (+/- 15.000 Utrechters) van Turkse afkomst, veelal met een sterke verbondenheid met Turkije.

Veiligheid dient gewaarborgd te zijn

Fractievoorzitter Cees Bos: “Het is niet ondenkbaar dat de spanning tussen ongeregelde Erdoganisten en Gűlenisten gaat oplopen, met bedreigingen en zo mogelijk slachtoffer van vandalisme en geweld als gevolg. De veiligheid van deze bevolkingsgroep, maar ook van de overige Utrechters dient gewaarborgd te zijn. Hiervoor dient het Utrechtse stadsbestuur te zorgen.”

Hierop zal Stadsbelang Utrecht  het college aanspreken, tijdens het vragenuurtje op 1 september.

Vragen Stadsbelang Utrecht>>