Gaat Utrecht failliet?

Gaat Utrecht failliet?

De Utrechtse AD-columnist Cees Grimbergen trok aan de bel: Utrecht zou 100 miljoen euro armer zijn geworden met het afsluiten van derivatencontracten. Dit zijn verzekeringsconstructies, beleggingen, om financiële risico’s te vermijden.

Maar omdat er, zoals Grimbergen zegt: mee ‘gegoocheld’ wordt, kan het dus ook wel eens de hele andere kant uitslaan en verdampen miljoenen euro’s. En ondertussen, aldus Grimbergen, verrijken banken zich want die mogen voor tonnen aan euro’s als provisie factureren.Dat ermee gegoocheld wordt staat voor Grimbergen wel vast want de voor 515 miljoen euro afgesloten derivaten, zouden inmiddels 100 miljoen euro minder waard zijn. Wethouder financiën Mirjam de Rijk (GroenLinks) hield het stil om geen ‘nodeloze onrust’ te veroorzaken’. Dat is een regelrechte afgang. Als het klopt, dan vindt Stadsbelang Utrecht dat het huidige college van burgemeester en wethouders, met PvdA, GroenLinks en D66, onmiddellijk moet aftreden.Stadsbelang Utrecht ziet het belang om financiële onzekerheden, zoals renteschommelingen, te verkleinen. Een risicoverzekering daartegen afsluiten kan via derivaten, maar het moet wel binnen proporties blijven. Het lijkt er nu op, volgens Grimbergen, dat Utrecht aan het speculeren is geslagen. Dat is levensgevaarlijk, dat is geld verkwisten. Het ‘gegoochel’ met gemeenschapsgeld moet een halt worden toegeroepen. Utrecht moet niet meedoen aan regelrecht speculeren. Voor je het weet gaat de stad failliet. De gemeenteraad moet zo snel als mogelijk de wethouder ter verantwoording roepen. Als er inderdaad 100 miljoen euro verdampt is, moet dit volgens Stadsbelang Utrecht consequenties hebben.

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.