Eenzaamheid verdient meer (lokale) aandacht

Eenzaamheid verdient meer (lokale) aandacht

Een belangrijk onderwerp dat thuishoort op de lokale politieke agenda is de toenemende eenzaamheid onder inwoners. Stadsbelang Utrecht erkent dat en stuurt aan op een scherp beleid dat er iets aan doet. Vanaf 2003 is ‘ernstige eenzaamheid’ in Nederland gestegen met 11,4 procent, aldus de Volksgezondheidsmonitor in 2016. Mensen die alleen wonen (bijna 50 procent) zoals eenoudergezinnen, mensen met een migratieachtergrond en ouderen zijn vaker eenzaam.

Waardevolle ontmoetingen Fotografie: Babs van Geel van Stichting
Met je hart.

Eenzaamheid, ook in Utrecht, is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Die mensen geven aan zich weinig verbonden te voelen. Ze ervaren een gemis aan contacten met anderen, missen hechte emotionele banden. Ze zitten thuis en staren voor zich uit. Eenzame mensen komen niet zelden in een negatieve spiraal terecht. Ze eten minder gezond, verwaarlozen zichzelf, gaan veel alcohol drinken, enzovoort. Met als gevolg dat gezondheidsklachten kunnen ontstaan zoals ernstige slaapproblemen.

 

Utrecht voor Utrechters

Stadsbelang Utrecht vindt dat de gemeente de zorg van ‘Utrechters voor Utrechters’ moet bevorderen. De voorlichting over wat je als eenzame Utrechter kunt doen, maar ook wat anderen voor eenzame inwoners doen en organiseren, moet ruim worden verspreid. Een gezamenlijke brochure en een website van alle organisaties die hulp bieden aan de eenzame Utrechter verdient gemeentelijke subsidie. Stadsbelang Utrecht is een groot voorstander van goed en eenvoudig bereikbare Wijkinformatiepunten waar inwoners terecht kunnen voor allerlei informatie. Gewoon mondeling contact werkt ook tegen eenzaamheid. Stadsbelang Utrecht wil verder dat in alle wijken de mogelijkheid wordt geboden samen te eten. Resto Van Harte en de stichting Met je Hart, die beide maaltijden en activiteiten organiseren in wijken en buurten, kunnen worden ondersteund om dat op te pakken. Eenzaamheid onder mensen met een migratieachtergrond verdient maatwerk. Een moskee kan geholpen worden hiervoor een aanbod te organiseren.

 

Preventie

Voorkomen van eenzaamheid kan door er voorwaarden voor te scheppen. Ouderen bijvoorbeeld die naar een aangepaste woning moeten verhuizen, moeten dat in hun eigen buurt kunnen doen. Stadsbelang Utrecht pleit voor de ombouw van eengezinswoningen in kleinere aangepaste woningen in alle wijken. Stadsbelang Utrecht wil ook de toewijzing van woningen anders organiseren. Voor mensen die zorg nodig hebben wordt de huisvestingsbehoefte onderdeel van het zorgplan. Indien nodig wordt een woning in de eigen wijk toegewezen. We willen met de gezamenlijke organisaties bekijken of met de U-Pas voorzieningen beter bereikbaar worden voor eenzame Utrechters met een bescheiden beurs.

 

Eropuit

Dus ben je eenzaam? Blijf niet thuis zitten. Ga eropuit zodat je mensen kunt ontmoeten: word lid van een kaartclub, volg een cursus of doe mee aan workshops. Meld je aan als vrijwilliger bij een verpleeghuis of ziekenhuis. Ga meedoen aan sportactiviteiten. Er zijn clubs waarin samen bewegen vooropstaat, maar die daarnaast veel gezelligheid bieden. Ga zingen in een koor. Ze zoeken volop zangers en zangeressen. Word maatje van iemand met een gebrek. Of vraag om een maatje of een mentor. Kan je goed koken of afwassen? Meld je aan als vrijwilliger bij Resto VanHarte die in Utrecht maaltijden, zeg maar gerust diners, verzorgt voor weinig geld. Vraag ook eens rond wat er bij u in de buurt is!

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.