De wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern groeien als kool. 100.000 inwoners op een oppervlakte zo groot als de stad Utrecht, vraagt om extra aandacht op het gebied van veiligheid. Schietpartijen en overvallen, ramkraken, brandstichting, wietplantages en andere ‘zware’ criminaliteit zijn geen uitzondering meer in deze wijken. Het gebied aan de westkant van het kanaal is nog relatief veilig, maar de criminaliteit en overlast stijgt. Bij zo’n groot gebied hoort een politiebureau, dat 24 uur per dag open is. En daar schort het aan.

 

Aangifte via de intercom of naar Paardenveld

Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn delen één politiepost, aan de Burgemeester Middelweerdbaan. Een politiepost die in tegenstelling tot volwaardig politiebureau Paardenveld op werkdagen na 17.00 uur en in de weekeinden dicht is. De politiepost is gesloten, Utrechters kunnen er niet terecht. Er zijn buiten openingstijden wel politiemedewerkers aanwezig die Utrechters bij noodgevallen via de intercom te woord kunnen staan. Voor een aangifte of andere op het bureau af te handelen zaken, verwijst de politie mensen naar de website of politiebureau Paardenveld. Stadsbelang Utrecht-fractievoorzitter Cees Bos: “Ik ben benieuwd hoe iemand uit Tuindorp reageert als hij of zij bij Paardenveld voor een dichte deur staat en via de intercom wordt verwezen naar politiebureau Leidsche Rijn. Dat wordt een volksoproer!”

 

Voor wie is de gemeente en politie er eigenlijk?

Stadsbelang Utrecht heeft er bij burgemeester Van Zanen op aangedrongen om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een permanente bezetting. Wat bleek? Dat dit natuurlijk geld kost, en Stadsbelang vind het teleurstellend burgemeester dat Van Zanen en de politie hier geen prioriteit aan willen geven. In de raad is op dit moment ook onvoldoende draagvlak. Stadsbelang Utrecht vraagt zich af voor wie de gemeente en politie er eigenlijk zijn? Zijn ze er voor alle Utrechters, of horen Vleuten- De Meern en Leidsche Rijn daar niet bij?

 

Wat wil Stadsbelang Utrecht Stadsbelang?

Utrecht vindt het bizar dat bewoners van de westkant van het kanaal in hun eigen wijk buiten kantoortijden en in het weekend niet terecht kunnen bij de politie! Communicatie via de intercom is ronduit beledigend. Als er toch politiemedewerkers aanwezig zijn, waarom kunnen Utrechters hen dan niet spreken aan de balie?

Cees Bos: “De politiepost in Leidsche Rijn verdient een upgrade naar een volwaardig politiebureau, die net als politiebureau Paardenveld 24 uur per dag geopend is.”