Centen van de stad verstandig uitgeven

Centen van de stad verstandig uitgeven

Wie schulden maakt komt in de problemen. Maar de gemeente zit daar niet mee. De coalitiepartijen GroenLinks, D66, SP en de VVD smijten met geld. In 2014 gaven ze 4,2 miljoen euro meer uit dan er binnenkwam en inmiddels is dit opgelopen naar een tekort van 73 miljoen. In 2018 komt Utrecht, als het aan deze partijen ligt, zelfs 150 miljoen euro tekort.

Als je tekort komt ga je bezuinigen, tenminste, dat geldt voor de meeste normale Utrechtse gezinnen. Of je gaat interen op je spaargeld of je gaat lenen. En beiden zijn niet verstandig, dat weet ook iedere Utrechter. Behalve dit college: dat kiest voor het opmaken van spaargeld en gaat leningen aan.

Vanaf 2014 is het eigen vermogen van de stad al gedaald met 117 miljoen euro en de schulden zijn opgelopen met 283 miljoen euro. De Utrechtse schuldenberg loopt op tot een astronomisch bedrag van 1,2 miljard euro eind 2018. Dit staat gelijk aan een schuld 3.400 euro per Utrechter. De coalitiepartijen, ook de VVD, laten zien dat ze niet verstandig omgaan met ons geld, er gaat eenvoudigweg meer uit als dat er binnenkomt. De kiezer ziet dit ook en gaat op Stadsbelang Utrecht stemmen om deze geldschieterspartijen de meerderheid te ontnemen.

 

Geld lenen kost geld

Utrecht investeert in groei, er ligt een opgaaf om tot 2033 1,1 miljard euro extra te investeren. Dit om de groei van de stad naar 400.000 inwoners in 2030 te kunnen faciliteren. En hiervoor lenen we geld. “Lenen is goed als je er groei van betaald”, aldus een SP-raadslid. De coalitiepartijen
hebben veel vertrouwen dat de rente en aflossing later wel te betalen is, want als Utrecht meer dan 400.000 inwoners heeft krijgt het hogere inkomsten van het Rijk.

Ook de gemeentelijke belastingen brengen meer in het laatje. Stadsbelang Utrecht gelooft echter niet dat we die stijging van het inwonertal (willen) halen. De rekening van dit speculatieve beleid wordt op ons bordje – en dat van onze kinderen – gelegd. Gevolg: op termijn flink hogere tarieven van de gemeentelijke belastingen. Tenzij we het voorkomen. In de gemeenteraad hebben we daartoe al meerdere keren aanzetten gedaan en we gaan daar mee door. Des te meer reden op Stadsbelang Utrecht te stemmen.
Renterisico In het verleden kocht Utrecht rentederivaten. U weet wel, die dingen waaraan woningbouwverenigingen failliet gingen. Die ‘dingen’ boden een verzekering tegen rentestijging. De rente ging echter omlaag. Dat gaat de gemeente straks veel geld kosten (vanaf 2022). Echter, de burgemeester en zijn wethouders willen daar geen rekening mee houden. Stadsbelang Utrecht vindt: dat is je kop in het zand steken. Wij houden wel rekening met dit niet te vermijden verlies, op dit moment al meer dan 29 miljoen euro.

 

Een financieel gezonde stad, met gezonde groei

Utrecht moet verstandiger met z’n geld omgaan: minder uitgeven en minder lenen. Investeren als het kan, in plaats van investeren omdat het moet. Groei moet geen doel op zich zijn. We gaan voor inperking van financiële risico’s. Wij kiezen ervoor de schulden niet door te geven aan volgende generaties.

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht [...]

Deel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Simpel, Duidelijk en Utregs.
  Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
  © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
  Gemaakt door Bridge Marketing

  Stadsbelang nieuwsflitsen

  Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

  Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

  Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.