Wij willen voedselpakketten gezonder maken

Wij willen voedselpakketten gezonder maken

De economie trekt landelijk aan, maar een groep inwoners van Utrecht heeft nog steeds te maken met armoede. Voedselbanken bieden hulp, maar het lukt niet altijd om voldoende verse producten aan te bieden. Bewoners van Leidsche Rijn namen het initiatief om daar verandering in te brengen.

Bij het samenstellen van hun pakketten zijn voedselbanken afhankelijk van donaties, onder meer van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. Het lukt niet altijd om voldoende vers fruit, groente en vlees aan te bieden. Inge Brinkman was al betrokken bij de Voedselbank en ze zag met eigen ogen dat het aanbod niet altijd vers en gezond genoeg was. Daar moest verandering in komen, vond ze. ‘Samen met Mirjam Storm van Leeuwen ben ik in 2012 de Stichting Vrienden van de Voedselbank Leidsche Rijn (SVVLR) gestart. Ons doel? Geld inzamelen waarmee we elke week voedingsmiddelen kunnen kopen om de voedselpakketten completer, gezonder en gevarieerder te maken.’

De Voedselbank meldt aan SVVLR aan welke voedingsmiddelen er een tekort is en de stichting zorgt daar ervoor dat het tekort wordt aangevuld. Daarvoor heeft de SVVLR een heel fijne partner gevonden in MCD, een supermarkt in Lombok, die goedkoop producten levert en ze elke week belangeloos komt brengen. Vlak na de oprichting gaf de Glamorous Hakkenrace in Leidsche Rijn meteen een fikse boost aan het te besteden bedrag. Geld komt ook van verschillende sponsoren, mensen die incidenteel of met regelmaat geld overmaken naar de SVVLR. Daarnaast komt er geld binnen via sponsorlopen van basisscholen en bijvoorbeeld van een editie van de LINKBorrel, een maandelijkse informele bijeenkomst van ondernemers uit de wijk. Het is mooi om te zien dat er grote betrokkenheid is bij elkaar in de Vinexwijk.

Stadsbelang Utrecht juicht het toe dat Utrechters zich voor elkaar inzetten. Maar alleen voedsel geven is niet voldoende voor armoedebestrijding. Voedselpakketten zijn zeer waardevol en dat ze worden uitgereikt heeft een symbolische waarde van zorgen voor elkaar. Maar het is van belang dat er een echte oplossing komt voor de armoede. Voedselbanken helpen in eerste instantie vooral mensen in acute nood, maar ze zijn ook een belangrijke ontmoetingsplaats. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, gaan in gesprek of brengen mensen in contact met hulpverleningsinstanties. Dé plek dus om mensen te bereiken die in (stille!) armoede leven. Daarom is het zonde dat veel tijd opgaat aan het verzamelen van onvoorspelbare donaties van voedingsmiddelen en het beheer en uitdelen daarvan. En daarom is een initiatief als dat van Inge en Mirjam zo waardevol. Niet iedereen in de samenleving heeft de zaakjes op orde. Zorgen voor elkaar is heel belangrijk, om te voorkomen dat mensen van de regen in de drup komen. De SVVLR is blij met alle financiële bijdragen. Wil jij een sponsorloop organiseren of op andere manieren geld inzamelen?

Kijk op http:// vriendenvoedselbanklr.blogspot.nl voor ideeën en de contactgegevens. Je kunt je ook melden als vrijwilliger!

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht…

Deel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Simpel, Duidelijk en Utregs.
    Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
    © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
    Gemaakt door Bridge Marketing

    Stadsbelang nieuwsflitsen

    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

    Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

    Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.