Utrecht heeft een bruisende binnenstad. De stad floreert dankzij een levendige bevolking, toerisme, winkels en horeca. En het kan nog beter vindt het huidige college. Want met het nieuwe Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017 wil het college winkeliers de mogelijkheid geven om maaltijden te serveren in hun winkel, nóg meer ruimte te scheppen voor horecaondernemers waardoor bijna iedere leegkomende ruimte een eet- of drinkgelegenheid dreigt te worden.
Bezwaren
Tijdens een bijeenkomst over de ontwikkelingen rond de horeca en winkels, grepen veel Utrechters, voornamelijk binnenstadbewoners, terecht de kans aan hun bezwaren te laten horen aan de gemeenteraad. De insprekers vrezen dat nog meer horeca in het toch al kleine centrum zorgt voor meer overlast. Een veel gehoord bezwaar ook is dat de handhaving tekort schiet, er wordt heel laat gereageerd op klachten en er wordt pas opgetreden als de situatie al uit de hand is gelopen. Bovendien lieten de binnenstadbewoners weten dat een aantal horecabedrijven, maar ook evenementorganisaties, te vaak over het toegestane geluidsniveau heengaan, dit zorgt voor onleefbare situaties. Bewoners gaven ook aan dat ze een centraal klachtenmeldpunt missen. Het ontwikkelingskader is te vaag, wordt te snel vastgelegd en de wijze van inspraak was onduidelijk.
Voor wie is de gemeente er eigenlijk?
Een van de belangrijkste vragen die werd gesteld sluit goed aan bij wat Stadsbelang Utrecht al vaak zegt bij voorstellen van het huidige college. Voor wie is de gemeente er eigenlijk? Voor de inwoners of voor winkeliers/horeca en bezoekers van buitenaf? Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de stad onder invloed van de huidige coalitiepartijen. De stad is veel drukker geworden door de zondag-openstelling, de winkeltijdenverruiming en dat sommige winkels zelfs tot middernacht open mogen zijn.
Stadsbelang Utrecht kandidaat-raadslid Willeke Bredewold: “Voor ons is het duidelijk, de gemeente is er voor de Utrechters. Zij moeten zich veilig en thuis voelen in hun woonomgeving. Veel binnenstadsbewoners geven aan dat zij geen rust ervaren. Plezierig wonen in de binnenstad komt onder druk te staan. Dit baart ons zorgen, want economie en leefbaarheid staan in de binnenstad op gespannen voet.”
Stadsbelang Utrecht vindt dat het huidige college van D66, GroenLinks, de VVD en SP de plank misslaan. De horeca is zeer ongelijk verspreid over de stad, 70 procent van de horeca in Utrecht zit in de binnenstad! Een uitbreiding in de binnenstad maakt deze niet leefbaarder en lopen restauranthouders omzet mis als winkeliers tot 22.00 uur maaltijden in hun winkel mogen serveren.
Wat wil Stadsbelang Utrecht?
Stadsbelang Utrecht vindt dat de Utrechtse inwoners en ondernemers beschermd moeten worden voor toename van overlast en concurrentie. Wij vinden dat de gemeente meer moet inzetten op handhaving. En dat er geen vergunningen meer worden uitgegeven aan nieuwe horeca binnen de singels. Winkels een mogelijkheid geven een maaltijd te serveren, hoort hier niet bij. Er moet geluisterd worden naar de Utrechters en het horecabestand mag enkel uitgebreid worden op plekken waar aan de vraag nog niet is voldaan.
Stadsbelang Utrecht kandidaat raadslid Willeke Bredewold: “Wij kiezen voor een leefbare binnenstad, waar plek is voor gezelligheid en rust. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen”.