Gemeentelijke vastgoedblunders

Gemeentelijke vastgoedblunders

Miljoenen euro’s gemeenschapsgeld gaan verloren met het beheer van het Utrechtse vastgoed. We hebben het over panden die de gemeente voor eigen, maar ook voor huisvesting van bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties, in eigendom heeft. Verantwoordelijk voor dat verlies is het voormalige Tweede Kamerlid Paulus Jansen die sinds 2014 wethouder voor de SP is.

 

Al snel had Stadsbelang Utrecht door dat er weinig controle is op de verhuur en verkoop van het vastgoed en dat goede ambtelijke sturing wordt gemist. Dit alles leidde tot een aantal grote problemen. Onder meer betrof dat het pand aan de stadhuisbrug waarin boekhandel Broese en de bibliotheek zijn gevestigd. De blunders daar liepen op tot 20 miljoen verlies.

Volgens makelaars is dit pand zonder huurders zo’n 40 miljoen euro waard. De gemeente moet het dan leeg verkopen en had daarom met Broese een tijdelijke huurovereenkomst. Maar die was door fouten in het contract toch niet zo tijdelijk als gedacht en nu blijkt dat de boekverkoper nog zeker tien jaar kan blijven zitten. Het pand wordt als gevolg hiervan nu voor circa 20 miljoen euro verkocht.

Gegoochel met oude Staffhorstgebouw Het Vinkenburgpand (oude Staffhorst aan het Vredenburg) is in het verleden voor een te hoog bedrag gekocht en moest voor meer dan 1,2 miljoen euro worden verbouwd. De consequentie was enorm, want de totale kosten belopen al gauw 4,4 miljoen euro en dat verlies is moeilijk te nemen. Hoe kun je dat voorkomen? Daar heeft de wethouder wat op gevonden. Verhuren aan een maatschappelijke partij.
Die ‘maatschappelijke’ partij werd gevonden in de Social Impact Factory (SIF), een hiervoor speciaal opgerichte organisatie voor sociaal ondernemen. Maar hoe maatschappelijk is die SIF? Het is een initiatief van organisatieadviesbureau Kirkman Company, advocatenkantoor Bruggink & van der Velden en van Seats2meet, een werkplekverhuurder. Allemaal commerciële bedrijven met een winstoogmerk.

SIF betaalt een veel te lage huur en krijgt als cadeautje ook nog subsidie. Daarnaast wordt de benedenverdieping verhuurt aan een restaurant dat niets met maatschappelijk ondernemen van doen heeft. Bovenop alles heeft de wethouder – tegen de afspraak met de raad in – het pand verhuurd voor tien i.p.v. vijf jaar en krijgt SIF recht van 1e koop van het pand. En dit alles alleen maar om het verlies van 4,4 miljoen euro vooruit te schuiven.

Hiermee doet de SP wethouder aan concurrentievervalsing en zorgt hij voor marktbederf. Want normale ongesubsidieerde marktpartijen krijgen deze voordelen niet.

Recente artikelen

Een extra treinspoor naar Utrecht?

Stadsbelang Utrecht meent dat de eerste plannen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport niet visionair genoeg zijn. Er wordt in de plannen aangehaakt op de bestaande knooppunten. Stadsbelang Utrecht…

Deel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Simpel, Duidelijk en Utregs.
    Ontvang Stadsbelang Nieuwsflitsen
    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.
    © 2023 Stadsbelang Utrech Alle rechten voorbehouden
    Gemaakt door Bridge Marketing

    Stadsbelang nieuwsflitsen

    Eens per twee weken ontvangt u een kort overzicht van de belangrijkste updates. Uitschrijven is net zo makkelijk als inschrijven.

    Vriendje van Stadsbelang Utrecht worden

    Vrienden van Stadsbelang Utrecht de manier om Stadsbelang Utrecht te steunen, de partij die er niet alleen is voor de bewoners en ondernemers, maar ook door de bewoners en ondernemers. Stadsbelang Utrecht wil dichtbij haar bewoners staan, want zij maken en zijn de stad.