De Utrechtse stadsverwarming zou een duurzame energiebron zijn omdat het warme water waarmee de huizen worden verwarmd een bijproduct is van de elektriciteitsproductie in de Utrechtse centrale van Eneco. Maar dat is het al lang niet meer.
Toen gas nog goedkoop was, was het produceren van elektriciteit in combinatie met stadsverwarming een winstgevende onderneming. Dit is reeds jaren minder lucratief omdat de elektriciteitsprijzen onder druk staan en er een moordende concurrentie bestaat tussen leveranciers met kolengestookte elektriciteitscentrales en gasgestookte centrales. Het gas raakt overigens ook op.
Om deze reden heeft Eneco een gedeelte van de Utrechtse energiecentrale stilgelegd. Eigenlijk draait de centrale alleen nog maar voor de stadsverwarming en is te vergelijken met een CV ketel op afstand. Doordat Eneco minder is gaan stoken is de prestatie van de centrale naar beneden gegaan. Was het vroeger een HR-ketel, is het nu een oude VR-ketel.
Eneco kiest voor biomassa In de zoektocht naar het minder afhankelijk zijn van de hoge gasprijzen en de wens om duurzamere warmte te leveren is Eneco op zoek naar andere duurzame warmtebronnen. Genoemd worden geothermie en biomassa. Geothermie (aardwarmte) is op dit moment nog te moeilijk voor Eneco, daarom bouwt het bedrijf inmiddels een Biomassa Warmte Centrale waar energie wordt verwekt uit de verbranding van onder meer houtsnippers en takjes.
Is biomassa duurzaam? Maar is biomassa wel duurzaam? De voorstanders zeggen dat een biomassacentrale CO2-neutraal is en dus geen extra belasting is voor het klimaat. Tegenstanders, waaronder Stadsbelang Utrecht, stellen dat hierbij volledig wordt voorbij gegaan aan het feit dat door het verbranden van deze biobrandstoffen CO2, stikstof en roetdeeltjes vrijkomen. Niet echt schone lucht.
Stadsbelang Utrecht heeft vragen gesteld over de hoeveelheid CO2 die de nieuwe biomassacentrale gaat uitstoten. Hierop kan en wil wethouder Van Hooijdonk geen uitsluitsel over geven. Ondertussen weten we dat het gaat om 184 kiloton extra CO2 die deze centrale gaat uitstoten. Een verzoek van ons om de bouw van de biomassacentrale stil te leggen werd door het college – met GroenLinks en D66 voorop – afgewezen.
Ook is ons duidelijk geworden dat er wellicht andere redenen zijn voor Eneco om te kiezen voor de biomassacentrale. En dat is een subsidie van 70 miljoen euro uit de overheidspot voor ontwikkeling van duurzame energie. Dat maakt kiezen voor biomassa een stuk eenvoudiger. Eneco kan zeggen dat het voldoet aan de eisen voor duurzame energie, maar of dat het ook zo is staat nog lang niet vast. En dan hebben we het nog niet eens over de prijs die Eneco voor de energie gaat rekenen. Die wordt beslist niet mals.